Kære Familier.

Her i December er vi så glade for at kunne invitere til ikke mindre end 3 ammecafeer: I København, Aalborg og Skive. Den første allerede nu på onsdag.

Ammecaféer:
Alle interesserede er velkomne til ammecaféer! Her finder man støtte, netværk og information om amning. Her kan du kan se kommende ammecaféer.

Månedens emne: Det der med tynd og fed mælk…

Har du af og til tænkt på, hvorvidt din mælk mon er ”fed nok”? Måske har du ligefrem hørt folk tale om ”fløde i brysterne”?

Snakken om tynd og fed mælk kan være anledning til unødig bekymring hos mange mødre, for det kan pludselig komme til at virke som om, at det kun er en del af mælken i brystet, som er god nok til baby.

Dette er dog slet ikke tilfældet! Al brystmælk har nemlig et formål.

Grundlæggende producerer brystet kun en slags mælk. Men mælken er så smart indrettet, at den gennem en amning ændrer sin sammensætning, så den stiller alle babys ernæringsmæssige behov.

Forrest i brystet findes formælken. Det er den mælk, som fungerer tørstslukkende, og som er tynd i konsistensen og laktoseholdig. I løbet af amningen sker der en gradvis overgang i mælkens sammensætning i takt med, at kirtlerne længere inde i brystet tømmes. Det er på disse bagerste kirtler, at fedtmolekylerne sætter sig fast, og herfra løber den federe og mere proteinholdige mælk.

Helt grundlæggende kan et måltid ved brystet derfor opfattes som et flereretters måltid, hvor alle retterne er vigtige for babys ernæring.

Det er sådan, at jo oftere du ammer, jo mindre forskel er der på mælkens sammensætning. Ammer du hyppigere end hver 3. time, vil der ikke være nær så stor forskel på hhv. den forreste og bagerste mælk, som hvis du ammer mindre end hver 3. time.

Har du en baby i trivsel, behøver du dermed ikke bekymre dig om sammensætningen af din mælk – den indretter sig nøjagtig efter babys behov. Det er nemlig den samlede mængde mælk indtaget på et døgn, som er grundlaget for, at baby vokser –  ikke mængden af den bagerste mælk i brystet.

Samtidig er der faktisk heller ingen ”magisk overgang”, hvor mælken ændrer sammensætning. Det er en gradvis proces, som er helt forskellig, alt efter hvornår du sidst har ammet fra brystet. Derfor behøver du heller ikke se på uret for at sikre, at du har ammet længe nok til, at barnet får det fulde udbytte af brystet.

Kunne du tænke dig at læse mere emnet? IBCLC og mangeårig LLL Leader Nancy Morbacher har skrevet en interessant artikel her: Bekymringer om tynd og fed mælk

Her fra La Leche League Danmark håber vi, at I alle får en dejlig jul og et lykkebringende nytår sammen med jeres kære <3

LLL er en frivillig organisation, som støtter familiers ønske om at amme med information og vejledning.

Medlemskab koster 150kr for et år og hjælper os med at uddanne nye Leaders, holde ammecafeer og tilbyde telefonisk såvel som skriftlig vejledning.

Vil du støtte LLL DK?