La Leche League Danmark Logo m tekstMåske har du før hørt sætninger som, ”Brystvorterne skal bare hærdes!” eller ”Bare bid det i dig – det bliver bedre!”…

Det er en meget udbredt misforståelse, at amning i starten skal være årsag til smerter – og måske endda sår! Faktisk må det på ingen måde gøre ondt på mor, når baby bliver ammet. Og hvis det gør, er det et tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

Den største synder i forhold til smerter i begyndelsen af et ammeforløb er generelt sutteteknikken. I disse tilfælde opstår smerterne, fordi brystvorten ikke er dybt nok inde i babys mund og derved belastes unødigt. Måske får du at vide, at siden underlæben krænger fint ud, er der ingen ko på isen med babys teknik.

Her kan det være godt at vide, at man på ingen måde kan se udefra, om et barn har korrekt sutteteknik. Lyt derfor til din krop; gør det ondt, er der noget, der skal rettes.

Læs mere om sutteteknik.

Hvis amningen senere i ammeforløbet bliver smertefuld – eller fortsat er smertefuld i en grad, selvom teknikken forbedres, kan der være andre årsager med i spillet. Det kan være ting som…

  • Svamp
  • Raynauds syndrom
  • Bakteriel infektion
  • Stoppet mælkegang på brystvorten (også kaldet en bleb)
  • Barnet kan pludselig ændre sutteteknik –  f.eks. grundet tænder.

Alt udover let ømhed de første dage af ammeforløbet er dermed et signal om, at noget ikke er, som det skal være.

Lyt til kroppen – og god amning<3

*  *  *  *  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

La Leche League Danmark er en non-profit organisation, som udelukkende støttes økonomisk af private via medlemskaber, donationer og salg af fx bøger og strikket børnetøj etc.

Har du lyst til at støtte vores arbejde ved at blive medlem? Som medlem får du adgang til vores bibliotek, som udlåner bøger om amning og forældreskab til medlemmer.

Uden økonomisk støtte fra vores medlemmer ville La Leche League ikke være i stand til at yde denne vigtige mor-til-mor støtte.

Medlemskab betales via MobilePay eller kontooverførsel og koster 150kr for 1 år.