Mange mødre oplever på et tidspunkt i ammeperioden, at baby nærmest fra den ene dag til den anden ikke vil vide af brystet. Selvom det umiddelbart kan virke som om, baby pludselig aldrig vil ammes mere, er det faktisk meget sjældent, at et barn selvafvænner pludseligt og uden varsel. Det er generelt en proces, der foregår over længere tid – og så godt som altid efter, barnet er fyldt 1 år.

Men hvad er der mon så på spil, når den før så ammeglade baby pludselig nægter brystet?

Svaret er, at der kan være alt fra tænder til aldersmæssig udvikling på spil! Andre mulige årsager er sygdom, hormonelle ændringer hos mor – f.eks. menstruation – som kan påvirke mælkens smag, eller en langsom nedløbsrefleks som følge af stress. Fælles for tingene er, at de kan udløse det, der kaldes en ammestrejke.

Uanset, hvad årsagen til ammestrejken måtte være, så er det næsten i alle tilfælde en fase, som bestemt ikke behøver at være ensbetydende med ammestop. Faktisk er der flere ting, der kan forsøges, for at lokke barnet til brystet.

Skift ammestilling – Måske er baby ved at vokse ud af den stilling, I normalt bruger?

– Tilbyd en drømmetår – Sutterefleksen er et dybtliggende instinkt, som kan være meget lettere at stimulere, når barnet er i en tilstand, hvor det ikke er så opmærksomt på verden omkring sig. F.eks. når det sover eller er døsigt.

– Undlad sut – Under en ammestrejke kan det være godt at undgå at imødekomme barnets suttebehov med andet end brystet.

– Tag en slapper – Det kan være super stressende, når baby nægter brystet! Ikke mindst for mor. Det kan være en kærkommen lejlighed til afslapning og nærhed at tage en ”ammeferie” i sengen, hvor barnet får fri adgang til brystet. Alene det at ligge tæt på ”maden”, kan være stimulerende for, at baby vil til brystet.

– Start på en frisk – Babyer er bygget til at søge brystet. Derfor kan en løsning også være at ”kalde på” sutteinstinktet ved at gøre, som da baby var helt ny, og amningen skulle opstartes. Læg barnet på din mave, hud-mod-hud og mave-mod-mave, og lad det søge brystet.

 

God amning derude <3